palírna Ben Nevis

26. říjen 2014 | 07.06 |
› 

palírna Ben Nevis 01

Pod ramenem tohoto bagru je hora Ben Nevis (1344 m.n.m.)

palírna Ben Nevis 02

A tohle je palírna Ben Nevis. Palírna Ben Nevis ležící při úpatí nejvyšší hory Velké Británie byla založena v r. 1825 Johnem McDonaldem, zvaným Long John. Palírnu proslavila míchaná whisky Dew of Ben Nevis (= Rosa z Ben Nevisu).

palírna Ben Nevis 03

Skotská single malt se destiluje v obrovské měděné nádobě, ve které se wash ohřívá a mění na destilát, který se před uložením do dubových sudů na minimálně tři roky předestiluje ještě alespoň jednou.

palírna Ben Nevis 04

Dubové sudy na dozrávání jsou většinou použity po dozrálém bourbonu, nebo sherry, v poslední době i po jiných druzích vína, což do whisky přináší sladkost a charakteristickou chuť.

palírna Ben Nevis 05

První část výroby whisky je v podstatě stejná, jako výroba piva. To ale potom nechá přepálit a vznikne alkohol bez chuti a vůně. 10% charakteru whisky dělá pálení, 90% charakteru jí dávají sudy, ve kterých zraje minimálně 10 let na území Skotska.

palírna Ben Nevis 06

Nejdražší whisky Ben Nevis se u nás prodává za cca 3000 Kč. Tento 25 let starý speciál se prodával za 435 Liber.

palírna Ben Nevis 08

Ben Nevis 10 y.o.

0,7l, 46%
single malt
Hodnocení whisky podle M. Jacksona (Whisky Magazin):
Aroma: parfém, voskované ovoce, tvrdá tmavá čokoláda, cedr.
Chuť: olejovitá, sirupová, sladká, pomerančové pralinky, belgické karamelové oplatky.
Dokončení: dušené meruňky, creme anglaise, v závěru náznak doutníkového kouře.

Hodnocení whisky podle J. Murraye (Whisky Magazin):
Aroma: těžší a zralejší než většina 10-letých, svůdné, karamel a čerstvé fíky.
Chuť: slast v ústech, žvýkavost a vydatnost smetanové karamely.
Dokončení: úžasné, tlumený náznak koření, po němž následují vlny dubu, sladu a vanilky.

Zpět na hlavní stranu blogu

Související články

žádné články nebyly nenalezeny

Komentáře